Параграф22 Weekly

§22 Новини

Условно-предсрочно освобождаване на затворници в Пловдив

Състав на Окръжен съд - Пловдив разгледа 6 дела с за условно-предсрочно освобождаване на лишени от свобода. Те са образувани по предложение на комисия, председателствана от началника на затвора в Пловдив, за освобождаване от изтърпяване на остатъка от наказанието лишаване от свобода.


Съгласно Наказателния кодекс, това е допустимо по отношение на осъдени, които с примерното си поведение и с честното си отношение към труда са дали доказателства за своето поправяне, като са изтърпели не по-малко от половината от наложеното наказание, а за рецидивистите - две трети.


Уважени бяха предложенията за предсрочно освобождаване на 4 от затворниците. Тримата са осъждани за разпространение на наркотици и грабежи, а четвъртият - за убийство. Съдът намери, че са имали примерно поведение, съвестно са изпълнявали възложените им трудови задължения и неизтърпеният остатък от наложените им наказания е сравнително малък. На всеки един съдът определи изпитателен срок.


Исканията на други 2 затворници не бяха уважени. Магистратите решиха, че предложенията на затворническата комисия са неоснователни. Единият от кандидатите е осъден за убийство, а другият - за кражба. Съдът е приел, че остатъкът от наказанията се явява значителен и не може да се приеме, че наказанието е постигнало своите цели.


Условното предсрочно освобождаване не може да бъде използвано като средство за корекция на наказанието. Не са налице и доказателства за наличие на примерно поведение и честно отношение към труда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във