Параграф22 Daily

§22 Новини

Успехът на джихадистите в Ирак - резултат на дълга подготовка

Но успехите на джихадистите са реализация на една дългогодишна стратегия за изграждане на държава, основана на шериата в сунитската му интепретация, която групировката винаги е обявявала публично.

Когато ислямските екстремисти от ИДИЛ се развилняха в иракския град Мосул, обирайки стотици милиони долари от банки, отваряйки вратите на затворите и опожарявайки военни автомобили, някои жители ги приветстваха като че са освободители и хвърляха камъни по оттеглящите се панически иракски войници, съобщава вестник The Times of India. Отне само два дни на бойците на „Ислямска държава в Ирак и Левант” за да издадат декрети, въвеждащи сурови ислямски закони, според които те ще управляват занапред и пътьом да набележат редица полицейски и държавни служители за незабавна екзекуция.


С въоръжени сили от само няколко хиляди бойци, бързото превземане на Мосул от групировката и придвижването на юг изглежда изненада мнозина иракски и американски военни и политици. Но успехите на джихадистите са реализация на една дългогодишна стратегия за изграждане на държава, основана на шериата в сунитската му интепретация, която групировката винаги е обявявала публично.
В същото време не спира и терорът в столицата Багдад. Взрив в централната част на града отне живота на най-малко девет души и рани 23, предаде френската информационна агенция AFP, позовавайки се на местните сили за сигурност и медици.
Представител на иракското вътрешно министерство съобщава, че атаката е извършена с крайпътна бомба, а според полковник от полицията първоначалният взрив е бил последван от самоубийствен атентат.
Лекари чакат пристигащите линейки с ранени на тротоара пред местна болница в центъра на Багдад. Улицата е затворена за движение, освен за линейките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във