Параграф22 Daily

§22 Новини

Утре ще има присъди за отвличането и убийството на бизнесмена Стоян Стоянов

Утре ще станат ясни присъдите по делото за отвличането и убийството на бизнесмена Стоян Стоянов от фирма "Гранити" през 2008 г.


Процесът започна три години след убийството на бизнесмена. Обвиняеми са петима - съдебния изпълнител Галин Костов, Стоян Колев, Нено Стоянов, Стоян Петров и бившия шеф на Агенцията по държавни вземания Станислав Михайлов, който изчезна след убийството, но е съден задочно.


Държавното обвинение поиска доживотен затвор без право на замяна за петимата подсъдими. Според прокурора подсъдимите Станислав Михайлов и Галин Костов са мотивирали Нено Стоянов и Стоян Колев да намерят извършители на отвличането и убийството на бургаския бизнесмен. Последните двама са възложили изпълнението на Стоян Петров и Манол Ханджиев срещу заплащане. Прокурорът Ангел Георгиев посочи, че сред причините за извършване на деянието е незачитането на човешкия живот и е целяло облагодетелстване от Петров, Колев и Стоянов.


По отношение на Михайлов и Костов той каза, че те се опасявали да не загубят сумата от 400 000 евро, ако не закупят имот, който пострадалият също е искал да придобие. По време на пледоариите по делото защитниците на обвиняемите заявиха, че считат обвинението за недоказано, а по делото има съществени пороци, както и че фактическа обстановка не е установена в хода на съдебното следствие. Според защитата по делото не са представени доказателства, уличаващи обвиняемите в твърдените от прокуратура престъпления и поискаха обвиняемите да бъдат оправдани.


В последната си дума обвиняемите посочиха, че нямат нищо общо с криминалното деяние, не са участвали и организирали отвличането и убийството на Стоян Стоянов и поскаха да бъдат оправдани.


Бизнесменът изчезна вечерта на 6 март 2008 г., след като паркира автомобила си в гаража на кооперацията, в която живее. Едва през октомври 2009 г. полицията откри трупа му в землището на несебърското село Паницово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във