Параграф22 Daily

§22 Новини

Увеличават се делата за шофиране след употреба на наркотици

193 мъже и 6 жени са осъдени в Районен съд Стара Загора през миналата година за управление на МПС след употреба на алкохол или наркотици, съобщи в ефира на Радио Стара Загора Дарина Стоянова – говорител на Наказателното отделение в Районен съд Стара Загора. Най-висока концентрация на алкохол в кръвта - 3,43 на хиляда е отчетена за мъж. За него е и най-високото наложено наказание - 1 година лишаване от свобода - при първоначален строг режим на изтърпяване, 1000 лева глоба и 2 години лишаване от право да се управлява МПС.

Най-висока концентрация на алкохол в кръвта при жените - 3,35 на хиляда. Забелязва се тенденция за увеличаване броя на делата за управление на МПС под въздействие на наркотични вещества.

Общо делата са 98.  От тях 44 бр. дела /почти половината/ касаят употреба на канабис /коноп, марихуана/ - самостоятелна употреба или в комбинация с амфетамини или метамфетамини. По думите на съдия Стоянова, вероятно по-бавният разпад на марихуаната е една от причините да се увеличи делът на тази тенденция.

27 са ефективните присъди за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, допълни още съдия Дарина Стоянова. Условните присъди са 169, а административните нарушения с глоба по НК са три.

Facebook logo
Бъдете с нас и във