Параграф22 Daily

§22 Новини

Увеличават се сигналите за санкции от работодатели заради Фейсбук

Една трета от сигналите са за наложени наказания след коментари в социалните мрежи, 17 процента - за изразяване на лично мнение по обществен въпрос във Фейсбук и също 17 на сто - за случаи на уволнение през приложението Месинджър. Според получените в КНСБ сигнали работещи търпят санкции и за считани от работодателите им за неподходящи профилни снимки в социалните мрежи.

Националният секретар на синдиката Тодор Капитанов допълни: „Дали е харесал някоя снимка или е подкрепил някоя кауза, която всъщност не отговаря на политиката на работодателя, или всъщност едно от фрапантните неща е, че си е споделил фиша от работната заплата и е изказал възмущение. И след това започват да търпят някакви дисциплинарни наказания хората – заради уронване имиджа на работодателя, забележете“.

Капитанов цитира данни, според които 87 процента от колегите в работата са свързани с помощта на Фейсбук и потребителите са най-активни по време на работната седмица между един часа и три следобед.

Съветът на синдикалистите и в България, както е и на много места в Европа и по света, ръководствата на фирмите да подготвят препоръки и правила за поведение за използването на социалните мрежи: „Да не се публикува някаква финансова или оперативна информация, касаеща организацията, да не се предоставят лични данни на свои колеги и на партньори, общо взето такива неща, които в някаква степен дават някаква хигиена на поведението в онлайн пространството“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във