Параграф22 Weekly

§22 Новини

Уволняват 7 шефове в БАБХ

Седем служители на ръководни позиции в Българската агенция за безопасност на храните - БАБХ, са отстранени заради констатирани неефективен контрол и нарушения в работата им, съобщи изпълнителният директор на агенцията проф. Пламен Моллов. Те ще бъдат предадени на Дисциплинарна комисия, която ще ги разследва и ще се произнесе за вината им.


Моллов посочи, че досегашната практика за "много и безмислени проверки", е доказала неефективността си. Затова агенцията ще работи по нов модел в бъдеще. Създадени са чек-листи за стриктно спазване на контрол без импровизации.


Друга идея на новия контрол е да се дисциплинира бизнесът. Моллов каза, че в голямата си част нарушенията са свързани с неработещи системи за самоконтрол и те трябва да се направят ефективни. Имало е дори случай на нерегистрирани търговци, което е абсолютно недопустимо, коментира Моллов. Ако не привлечем гражданското общество и активните потребители, няма да има ефект от мерките.


За месец инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са възбранили 100 тона храни от складове в София - основно съмнително месо, сирена и кашкавали. Най-честите нарушения са липса на ясни указания за произхода на месото, сирената и кашкавалите, което налага унищожаването на продуктите. Бракуваното месо най-често било от трети страни, уточни Моллов. Той припомни, че от един месец насам проверките в София се правят чрез нови модерни практики за контрол на храните - в столицата 24 проверяващи са разпределени в 6 мобилни звена, има и "скрити" инспектори.


"Агенцията повиши своята ефективност около 150 пъти", твърди Моллов. През 2013 г. са отчетени над 8000 проверки, но са съставени едва 23 акта. Само за един месец тази година при 354 проверки на търговски обекти на едро, съставените актове за административни нарушения са 17, а възбраненото количество храни за месец надвишава цялото количество за 2013 г. - 75 т.


"Нарушенията са от сериозен характер, свързани с безопасността на храните - липса на проследимост, неясен произход, изтекъл срок на годност, нарушение на температурни режими на съхранение. Всичко това носи риск за потребителите", посочи изпълнителният директор на БАБХ, която преговаря с магазини и търговски вериги да закачат на видно място телефона за сигнали 0700 122 99.


След складовете следват проверки на по-малки обекти - търговски вериги, ресторанти, магазини. "Нашата цел не е да притискаме фирмите, а да дисциплинираме бизнеса", обясни Моллов. Според него при предишното управление контролът е залитнал в неправилна посока - многобройни проверки и създаването на стандарти, "които няма как да се контролират".


По повод наближаващия Великден Моллов коментира, че се правят цялостни проверки на храните от растителен и животински произход и засега няма основания за притеснение. Не са открити бои за яйца с неразрешени оцветители, сериозни нарушения при яйцата и козунаците. Моллов дори каза, че козунаците без яйца са по-безопасни, защото съдържат обработени яйчни смеси и така няма риск за зараза от салмонела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във