Параграф22 Daily

§22 Новини

Уволняват работници заради постове и снимки във Фейсбук

Вече има  случаи на уволнени работници, заради  техни  действия във Фейсбук.Става въпрос за  споделяне на работен фиш, коментар, който уронва престижа на работодател, и други. Това съобщи националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов на дискусионен форум, част от национална кампания „Арена работеща България”.

По думите му Фейсбук е една от най-популярните социални мрежи у нас, а  действията ни в интернет пространството се отразяват на нашите професионални задължения. Според статистическите данни, 87% от контактите ни в социалната мрежа са с нашите колеги и всичко, което публикуваме в личните си профили, се вижда и от нашите  работодателите. Именно тези публикации създават различни трудово-правни проблеми.

Според Тодор Капитанов  вече е назрял моментът за  регулация и създаване на политики, които да определят поведението  на работещите в социалните мрежи. Тези мерки трябва да повишат културата на общуване там, тъй като активността е най-голяма в рамките на работната седмица и то във времето между  13.00 часа и 15.00 часа.„Въпросът е много чувствителен, защото опира до личните свободи и гражданските свободи. КНСБ не може да си позволи да подеме кампания за въвеждането на какъвто и да е вид регулация или препоръки, без  да обсъди в широк формат желанията на работещите. Затова  за участие в срещите са поканени работещи и работодатели”, поясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във