Параграф22 Daily

§22 Новини

В 400 коли на МВР вече са монтирани GPS системи за контрол

В 400 коли на МВР вече са монтирани GPS системи за контрол. Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на пресконференция за представяне на организационни мерки за контрол на пътното движение. В средата на декември GPS системи ще има и в още 2500 полицейски автомобила.

„Търси се възможност с гаранционния фонд за пътни осигуровки и парите в него, които се полагат на МВР, в близките три месеца да се монтират камери и системи за аудиозапис във всички 450 коли на „Пътна полиция”. Вече изградените системи за видеонаблюдение в градовете ще продължават да следят за спазване на сигналите на светофарите и отнемането на предимство на пешеходци”, поясни министърът.

По думите му ще се осъществява спиране при поне два патрула, като действията на полицаите ще се заснемат с видеокамера. „За целта на видими места в района на проверката, както и на автомобилите на „Пътна полиция” ще има табели, с които гражданите ще бъдат ясно информирани, че се извършва видеозаснемане. Местата за видеоконтрол ще са обявени на интернет страницата на съответната областна дирекция на МВР”, добави Вучков.

Охранителните полицаи ще могат да спират коли само за обща проверка, като те ще могат да установяват самоличност на водач и намиращи се в автомобила пътници, проверка на регистрации, багаж и материали и вещества. Съответният дежурен център ще се уведомява винаги, когато служител на „Пътна полиция” спира кола, като той ще е длъжен да каже и на какво основание я спира.
„Поставяме си срок от около два месеца – до средата на януари, когато ще имаме яснота как работи новият модел, къде са пропуските. Крайната цел е отстраняване на субективния фактор при пътния контрол. Той ще бъде изцяло елиминиран, ако мобилните камери отново започнат да работят”, каза Веселин Вучков.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов добави, че основният извод в тълкувателното решение на съда е, че снимането на нарушенията може да стане само с автоматизирано функциониращо записващо средство, което е обозначено.
Ако гражданин констатира нарушения на новия модел, ще може да подаде сигнал на телефонна линия – 02/ 982 22 22 или в секция „Антикорупция” в сайта на МВР.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във