Параграф22 Daily

§22 Новини

В АС-Русе падна решението на ОИК за разпределение на местата в ръководствата на СИК

С Решение от 05.10.2019 г., постановено по дело № 614/2019 г. Административен съд – Русе отмени Решение № 135-МИ/29.09.2019 г. на ОИК – Русе за назначаване на членове на СИК на територията на Община Русе и утвърждаване списъка с резервни членове и разпределение на местата в ръководствата на секционните избирателни комисии.

Жалбата бе подадена от КП „БСП за България“, а Решението на ОИК – Русе бе оспорено с мотива, че е постановено при съществени нарушения на материалния закон и административнопроизводствените правила.

След преценка на представените по делото писмени доказателства съдът приема, че оспореното решение не съответства на материалния закон и на целта на Изборния кодекс, който прогласява пълно съобразяване на съотношението на парламентарно представените политически сили с техните представители в изборната администрация.

Съдът връща преписката на ОИК – Русе за незабавно произнасяне с решение за назначаване на СИК на територията на Община Русе, при спазване на дадените в съдебното решение указания по прилагане на закона.

Решението на Административен съд – Русе е окончателно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във