Параграф22 Daily

§22 Новини

В АС - Велико Търново има 12 дела по жалби срещу актове на общински избирателни комисии

В Административния съд във Велико Търново са образувани 12 дела по жалби срещу актове на общински избирателни комисии /ОИК/, съобщи пред журналисти председателят на съда Георги Чемширов.
От тях седем са делата по актове на ОИК, постановени преди същинския вот на местните избори, а пет са жалбите срещу решения на ОИК за избор на общински съветници и кметове.

До момента няма постановени съдебни актове по отношение на жалбите за кмет и общински съветници, уточни съдия Чемширов.

Административният съд във Велико Търново днес организира Ден на отворените врати в новата сграда на съдебната институция. Сградата е паметник на културата, изградена през 1935 г. като клон на банката на Атанас Буров. С решение на МС през декември 2012 г. е закупена от частен собственик и е предоставена на Министерството на правосъдието.

Проектът за ремонт и реконструкция на сградата е изготвен през 2015-2016 година. За него са били отпуснати средства в размер на 1,5 млн. лв., които са за ремонтните дейности, обзавеждането и оборудването с компютри и друга техника, уточни Чемширов.

Изпълнителят на дейностите е бил избран след обявяване на обществена поръчка от Висшия съдебен съвет. Основният ремонт, който включва и реставрационни дейности, е приключил за около година.
Според Георги Чемширов новата сграда ще подобри условията за работа на магистратите и съдебните служители, както и ще улесни хората, които ползват услугите на съдебната институция.
Административният съд ще разполага с три заседателни зали, 11 кабинета за магистратите и служителите, свой кабинет ще имат и прокурорите от Административния отдел на Окръжната прокуратура.

На първия етаж ще бъде разположено деловодството, с максимално облекчен достъп за граждани и представители на институции, уточни Чемширов. Той посочи, че се надява до официалното откриване на сградата да бъде решен проблемът с паркирането в района.

Facebook logo
Бъдете с нас и във