Параграф22 Weekly

§22 Новини

В Авиоотряд 28 проверяват кой е нарушавал регламентите и кой е заповядал това

По казуса с Авиоотряд 28 и полетите на предишното управление се проверяват както кой е нарушавал действащите регламенти, така и кой е изисквал тези нарушения, това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет. На въпрос за това - дали има някакво развитие по случая Авиоотряд 28, главният прокурор заяви: "Ако ви кажа, че може да се очаква развитие, ще кажете, че има още обвиняеми. Надявам се, че не изключвате освен конструкцията на извършителя, се търси конструкция на извършителя, или на друга форма на съучастие. Не забравяйте, че има още един полети".


На въпрос, дали е важна фигура в проверката на бившия министър-председател, той отговори: "Според вас, не е ли? Естествено, че е важна фигура. Не можем да ги изчерпим, той и Наказателният кодекс не ги изчерпва формите на участие с прекия извършител. Работи се по всяка линия, тоест работи се по това не само кой е нарушавал действащите регламенти, но и кой е изисквал извършването на тези нарушения. За да използваш такси първо трябва да го поръчаш след това да го платиш то няма да дойде само" .


На въпрос - дали се очакват обвинения срещу бившия министър-председател, главният прокурор отговори: "Това ще се прецени, в хода на досъдебното производство, и в хода на досъдебното производство, което е предадено на военна прокуратура".


Цацаров обясни, че това решение няма да е около изборите, може да е по-късно и добави, че, когато се намерят предпоставки за това, тогава ще бъде повдигнато обвинение.


По повод проверката, извършена от Сметната палата и нейните изводи, затова, че са извършени само нарушения, но не и престъпления, Цацаров отговори: "В тази държава изначално, от създаването на Сметната палата - тя е орган, който извършва финансови одити. Сметната палата не е била и никога няма да бъде органът, който казва - има или няма престъпления.


Докладът на Сметната плата се ползва в досъдебното производство като доклад, което улеснява нашата работа по съдебните доказателства. Ако някой си мисли, че финалният извод на Сметната плата обвърза прокуратурата - объркал се е.

Facebook logo
Бъдете с нас и във