Параграф22 Daily

§22 Новини

В Беларус показаха кадри със самопризнанията на заговорниците срещу Лукашенко

Участниците в подгоотовката за държавен преврат и за покушение срещу живота на президента Александър Лукашенко, които е бил подготвян в Беларус, са признали вината си. Кадри с техните изявления бяха показани в неделя от белоруския телевизионен канал ОНТ. „Признавам се за виновен за участие в конспирацията“, каза един от обвиняемите по наказателното дело Александър Федута. „Признавам вината си“, каза лидерът на опозиционната партия на БНФ Григорий Кастусев. „Признавам се за виновен“, каза адвокат Юрий Зенкович.

На 17 април президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че опозиционерът Григорий Костусев, политологът Александър Федута и адвокат Юрий Зенкович са планирали опит за убийството на него и на синовете му. Той обвини американските разузнавателни служби и американското ръководство за организирането на атентата.

Тогава Центърът за връзки с обществеността на руската ФСБ съобщи, че в Русия, в резултат на съвместна специална операция на ФСБ с КГБ на Беларус, е била прекратена незаконната дейност на Зенкович - гражданин на САЩ и на Беларус и на Федута - гражданин на Беларус. Според ФСБ задържаните са планирали военен преврат в Беларус по разработен сценарий на цветни революции с участието на местни и на украински националисти, както и физическото елиминиране на белоруския президент. Военният преврат е бил насрочен за 9 май в Минск по време на парада на Деня на победата.

Според беларуското разследване опитът за подготовка на преврат е финансиран от чужбина, заговорниците поддържат тесни връзки с терористични групи. Общо се разработвани поне три сценария за изземване на властта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във