Параграф22 Daily

§22 Новини

В България и ЕС олигарси точат милиони от земеделие, Брюксел пази тази корупция

Програмите за земеделието - система, която играе важна роля за функционирането на ЕС, се използва от същите антидемократични сили, които заплашват съюза отвътре. Според The New York times (NYT) правителствата в Централна и Източна Европа - някои ръководени от популисти, имат голяма роля в разпределението на субсидиите, финансирани от данъкоплатците в цяла Европа, а и цялата система е обвита в тайнственост, отбелязва авторът Мат Апузо.

ЕС защитава тези програми за субсидиране на фермери, които открито се експлоатират от местните олигарси. Затова и явните измами са рядкост, заявиха служители от Брюксел. Разследване на NYT е установило, че аграрната програма помага единствено на олигарси, мафиоти и крайнодесни популисти. Служители на Европейския съюз, разпитани за новите разкрития за корупция и експлоатация на субсидиите на блока са заявили, че явните измами са много редки и одиторите бързо ги напипват. Но те също така са признали, че подозренията често падат върху едни и същи национални лидери, които корумпират системата - и след това се възползват от нея. „Ние не сме тук, за да заместим националните правителства“, заявила Мина Андреева, говорител на Европейската комисия на ежедневен брифинг, коментирайки разследването на New York Times, което показа как олигарси, популистки лидери и техните семейства са спечелили милиони долари от европейски субсидии за земеделие, често основани на съмнителни сделки със земя или откровена корупция.

NYT проследил поне 42 милиона долара субсидии през миналата година на компании, собственост на премиера на Чешката република Андрей Бабиш. Освен това унгарският премиер Виктор Орбан е позволил земеделски земи да бъдат продавани на търг на политически покровители и на членове на семейството му. Тъй като субсидиите за стопанства са свързани със земята, правителствените търгове незабавно направиха новите собственици получатели на огромни суми от европейски субсидии всяка година.

Г-жа Андреева отбелязала още, че европейските органи одитират компаниите на г-н Бабиш и че в отговор чешките власти са замразили някои субсидии. Тя посочи още, че в края на следващата година се предвижда да започне работа европейският прокурор, който ще има правомощия да разследва престъпления срещу бюджета на Европейския съюз. Унгария е сред шестте страни, които обаче отказват да участват в този проект. Г-н Орбан казва, че преследването трябва да бъде оставено на националните правителства. ЕК предложи нови правила, които биха наложили на държавите да спазват стандартите за върховенство на закон когато става дума за пари. Унгарските политици категорично се противопоставят на тези усилия.

В отговор на доклада на NYT журналисти от няколко европейски държави притиснаха длъжностните лица в търсене на отговор дали манипулирането на субсидиите, когато те бъдат наблюдавани само от националните правителства, няма да позволи измамите да се разрастват.

Европейският съюз не е държава и няма правителство само по себе си. Управлението на по-голямата част от бюджета на блока се основава на това, което е известно като „споделено управление“ - Европейската комисия контролира разходите, но националните правителства го извършват. „Ние действаме точно в рамките на нашите правомощия“, каза още г-жа Андреева. Но слабостта, разкрита от разследването на NYT не е в това, че Европейският съюз не спазва собствените си правила, а в това, че тези правила не са достатъчни, за да ограничат злоупотребите на национално ниво.

Европейският земеделски фонд за 65 милиарда долара е една от най-големите програми за субсидиране в света, представляваща 40 процента от бюджета на Европейския съюз. Блокът харчи три пъти повече за субсидии за селското стопанство, отколкото Съединените щати, а парите се разглеждат като свещени. Програмата за подпомагане на фермерите датира още от началото на Европейския съюз и е един от ключовите елементи, които държат блока заедно.

Дългогодишните служители на Европейската комисия предлагат лимити като ограничаване на размера обработваема земя за всеки отделен земеделски производител. Такова ограничение би могло да помогне за намаляване на пропастта между дребните земеделски стопани и най-заможните земеделски производители, които получават по-голямата част от обществената помощ. Но подобни предложения никога не са оцелели в законодателния процес. Таванът за субсидия отново е за дебат, докато депутатите обсъждат следващата версия на законопроекта за субсидията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във