Параграф22 Daily

§22 Новини

В България рецидивът при затворниците е изключително висок

Необходими са продължителни усилия за промяна на отношението на персонала към изтърпяващите наказание и отношението на обществото към превенцията и превъзпитанието, заяви пред БНР адвокат Даниел Стоянов. В България се случват мерки на хартия, но не можем да излъжем на хартия международни органи, смята юристът. Повод за интервюто с него бе доклад на Европейския комитет към Съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизителното отношение или наказание. Той бе съставен като крайна мярка в опит да накара България да подобри условията в затворите.

Звеното настоява страната ни да изработи нова цялостна политика за затворите. Адвокат Даниел Стоянов от Асоциацията за реинтеграция на осъдени лица коментира признанието от страна на България, че има проблем с условията в затворите. Натрупани са системни проблеми, от години неглижирани от всички управляващи. Не е голяма вероятността в обозримо бъдеще да се направят конкретни стъпки, които да доведат до подобряване на това положение.

Законодателството в момента отговаря на всички европейски изисквания и няма необходимост от законодателни промени. Вторият проблем е липсата на финансови ресурси. Но винаги има възможности с малки средства да се подобрява базата.

В България процентът на рецидив е изключително висок - две трети от затворническата популация и основно от извършители на кражби и грабежи, т.е. това е социална престъпност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във