Параграф22 Daily

§22 Новини

В България съществува висока сигурност при сделки с имоти, твърдят от Европа

България може да се похвали с добър и силен нотариат. „Нивото на сигурност е много добро, особено в частта с недвижимите имоти”. Това каза Жан Тарад, председател на Съвета на нотариатите на Европейския съюз по време на конференция, която постави началото на среда на високо ниво на Съвета на нотариусите от Европейския съюз в София.

Целта на срещата е да спомогне за хармонизирането на работата на нотариусите от Европа. „В ЕС има 28 правни системи и трябва да ги накараме да работят заедно. За съжаление, все още не е настъпил момента, в който ще имаме едно гражданско право”, каза по време на откриването на конференцията вицепремиерът Миглена Кунева. За нея събитието е белег, че България е на картата на Европа по повече от един начин. „Амбицията ни да направим стабилна правна система и магистратура, която може да си сътрудничи по всички критерии с останалите системи в Европа. Без сериозна правна система с дълбоки корени, без добра нотариална работа и без сигурността, която нотариалната работа дава на гражданския оборот, икономика няма. Или във всеки случай не такава, каквато искаме да присъства България”, допълни тя.

Хармонизирането на работата на нотариусите от цяла Европа ще намали проблемите, които са свързани с онаследяването, сделките с недвижими имоти и всички дейности, които изискат нотариална заверка.

„Събитието се провежда в момента, в който правната ни система се опитва да направи решителна крачка към върховенството на закона. Говорим за съдебна реформа, но става дума за едно общо усилие на всички юристи да повишим степента на доверие във всички институции на правосъдието в България. Това, че точно днес такъв висок форум се случва в София е много важна индикация, че имаме история на успеха”, каза по време на форума министърът на правосъдието, Христо Иванов.

Подготвяните промени в Закона за адвокатурата също беше коментирана. Подготвяните редакции будят притеснения не само сред българските, но и чуждестранни представители на нотариалната дейност. Според Даниел-Седар Сенгор, председател на Международния съюз на нотариата нотариусите имат специален дълг и ако задълженията на едните и другите се объркат, то това може да бъде в ущърб на обществото.

„Евентуалното приемане на предлагания от адвокатурата законопроект ще подложи на сериозен риск стабилността, достоверността и обективността на нотариалните удостоверявания в България, което ще засегне гражданския оборот и ще създаде условия за липса на контрол, безпристрастност и на качество при осъществяване на посочените удостоверявания от лица, които не са нотариуси и за които не съществува задължението да спазват строгите правила на нотариалната професия, а така също създават и условия за злоупотреби”, каза в своето изказване по време на конференцията Красимир Катранджиев, председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във