Параграф22 Weekly

§22 Новини

В Бургас гледат дело за компютърно престъпление

Апелативен съд - Бургас разгледа въззивно наказателно дело с административен характер №14/2014 г. срещу Виктория Тумбалова, образувано по протест на Окръжна прокуратура - Бургас срещу решение на Окръжен съд - Бургас, с което я признава за невиновна по повдигнатото й обвинение за компютърно престъпление.


Тумбалова е обвиняема за това че, в периода от 20.03.2012 г. до 17.04.2012 г., включително, в гр. Бургас, при условията на продължавано престъпление - на пет дати през март и април, чрез личния си преносим компютър и ползвания от нея IP адрес, е осъществила достъп през Интернет до компютърни данни, намиращи се в електронна поща на друго лице, находяща се в компютърна система, а именно в сървъра на имейл доставчик на компютърно-информационни услуги, без разрешение, когато се изисква такова от титуляра на електронната поща.


Представителят на Апелативна прокуратура - Бургас пледира пред въззивния съд, обвиняемата да бъде призната за виновна и да й се наложи административно наказание - глоба в размер на 1000 лв. Държавният обвинител посочи, че проникването в чуждата електронна пощенска кутия е осъществено чрез смяна на паролата й, то винаги ставало от IP адрес, потребител, на който е подсъдимата, а техническа експертиза установила, че от компютъра й било влизано в програма за сърфиране в интернет сайт, в частта обслужваща пощенската кутия на пострадалия.


Прокурорът смята, че деянието не е малозначително, защото засяга права на пострадалия - той не можел да влезе в пощенската си кутия, и е извършено при условията на продължавано престъпление.


Тумбалова и защитникът й помолиха съда да потвърди оправдателното решение на Окръжен съд - Бургас. Адвокатът заяви, че съществува вероятност подзащитната му да е автор на престъплението, но това не било установено с категоричност от събраните доказателства. Според него в случая може да се приеме малозначителност на деяниято.


Апелативен съд - Бургас обяви делото за решаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във