Параграф22 Daily

§22 Новини

В Бургас гледат дело за смърт на пътя, причинена от пиян водач

Апелативен съд-Бургас разгледа въззивно наказателно дело, образувано по жалба на подсъдимия Атанас Гурков против постановената му от Окръжен съд - Сливен осъдителна присъда за това, че на 17 декември 2013 г., на главен път ІІ-66, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил марка „Ауди”, е нарушил правилата по Закона за движение по пътищата - забраната водачите на пътни превозни средства да управляват под въздействие на алкохол, изискването участниците в движението да съобразяват своето поведение с пътните знаци, като се движил с превишена скорост от 94 км/ч при наличие на пътен знак В26 ограничаващ скоростта до 50 км/ч, както и задължението водачите да контролират непрекъсното пътните превозни средства, които управляват, и по непредпазливост причинил смъртта на мъж от Сливен, като деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол 2,06 промила, установени с техническо средство „Дрегер 7410”.

Окръжен съд-Сливен е наложил на Гурков наказание 3 години и 4 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Той е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години. Гурков и неговият защитник обжалват този съдебен акт с искане да бъде отменен и делото да се върне за ново разглеждане от първата инстанция или да бъде намалено постановеното му наказание.

Апелативен съд-Бургас отхвърли направеното днес от пълномощника на подсъдимия искане за допускане на допълнителна автотехническа експертиза, която да се установи дали пострадалият е бил с предпазен колан. Съдебният състав намери искането за недопустимо, тъй като пред първоинстанционния съд Гурков е признал фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт и процесът е протекъл по реда на съкратеното съдебно следствие – чл. 371 т. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас пледира да бъде потвърдена присъдата на Окръжен съд-Сливен. Прокурорът приема обвинението за доказано, тъй като е било установено, че допуснатите от Гурков нарушения са довели до вредоносния резултат. Според държавния обвинител определеното наказание е справедливо, защото деянието се отличава с висока обществена опасност предвид настъпилата смърт и поради начина на осъществяване на престъплението. Прокурорът настоя то да бъде изтърпяно ефективно, за да се постигнат поправянето на подсъдимия и предвидената в закона превенция.

Пълномощникът на частните обвинители – съпругата и дъщерята на пострадалия, поиска да бъде потвърдена изцяло присъдата. Защитникът на Гурков заяви, че независимо от признанието на фактите и обстоятелствата в обвинителния акт, те оспорват квалификацията на обвинението и затова молят да бъде намалено постановеното наказание. Пълномощникът твърди, че първата инстанция е направила неправилни изводи и е определила завишен размер на наказанието. Двамата с Гурков помолиха наказанието да бъде намалено на 3 години лишаване от свобода, чието изтърпяване да бъде отложено с изпитателен срок. В последната си дума Гурков заяви, че за да се признае за виновен, означава, че намира в себе си вина за пътнотранспортното произшествие.

Апелативен съд-Бургас обяви делото за решаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във