Параграф22 Daily

§22 Новини

В Бургас лицензират медицински кабинет за жертви на сексуално насилие

Медицински кабинет за жени, пострадали от сексуално насилие, ще бъде лицензиран в Бургас. Той   разполага с необходимото оборудване. Потребността се обуславя от 26-те спешни случаи за годината,  регистрирани в Център Вселена,  който работи по инициатива на британското посолство.

Бургаският център е единствен  като  функции в страната. В перспектива такъв ще бъде открит такъв и в Пловдив. На 5 декември в Център „Вселена” ще се проведе Ден на отворените врати. На 10 декември в „Център за превенция на насилието и престъпността“ ще се състои кръгла маса на тема „Предизвикателства, свързани с оказването на подкрепа на пострадалите от насилие“, с участието на институции и организации.

"Идвали са насилници с желание да изведат жертвите,  но полицията патрулира и се отзовава на сигнали.  Случвало се е някой да влезе с оръжие и да изведе жена,  по- често обаче закрилата е  безпроблемна, водят се делата, оказва се психологическа подкрепа, има рехабилитационен процес 6 месеца, който да помогне за самостоятелен живот, така че пострадалата да не се върне отново там където търпи страдания", отбелязва Бианка Барова, психолог.

Facebook logo
Бъдете с нас и във