Параграф22 Daily

§22 Новини

В Бургас предадоха на съд мъж, обвинен в измама

Районна прокуратура – Бургас предаде на съд Деян Я., обвинен за това, че в Бургас, при условията на продължавано престъпление, с две деяния, с цел да набави за себе си имотна облага възбудил и поддържал у Николай Б. заблуждение, че е наемодател на магазин в Бургас и че помещението е свободно и му го отдава под наем, като в действителност същият магазин вече е бил нает и е ползван непрекъснато от друг наемател и с това му причинил имотна вреда в общ размер на 4000 лева, представляващи два месечни наема и депозит, както и капаро, предмет на договора за наем – престъпление по чл.209, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.

През април 2014 год. Николай Б. подписал договор за франчайз с търговско дружество – официален вносител на кожени изделия. Този договор му давал възможност да открие магазин в Източна България, поради което пуснал обява в alо.bg., за да потърси помещение на топ локация в Бургас и Варна. Оставил и мобилен телефон за връзка.

Пострадалият се свързал обвиняемия и получил предложение от него да наеме магазина, находящ се в гр. Бургас, на ул. „Богориди“ № 46. Деян Я. разяснил на Николай Б., че предлага магазин под наем. Уговорили си среща пред магазина след няколко дни. Пристигайки на място, пострадалият видял рекламна табела с надпис „Джофра“. Обвиняемият пояснил на Николай Б., че предназначението му е за продажба на дрехи, същият е семейна собственост и той е упълномощен от роднините си да се занимава с него, като го отдава под наем и събира наемната цена. Пострадалият се поинтересувал кое налага освобождаването на помещението, на което обвиняемият отговорил, че наемът е бил твърде нисък, той иска по-висока цена и предложил месечен наем в размер на 2000 лв.

Обвиняемият поискал Николай Б. да вземе бързо решение, като допълнил още, че договорът с предходните наематели изтича в края на месец май и той ще използва това обстоятелство, за да го прекрати (това обстоятелство не отговаряло на истината, тъй като действащият наемател имал валиден договор, в който не е изтичал в посоченото от обвиняемия време).

В следващите няколко дни обвиняемият редовно се обаждал на Николай Б., за да го попита за крайното му решение, въпреки че действащият наемател е нямал каквото и да е намерение да напуска помещението. Междувременно, в хода на разговорите, обвиняемият свалил първоначално определената наемна цена на 1500 лв. за месец. При това положение пострадалият приел да наеме помещението на ул. „Богориди“ № 46. Николай Б. и обвиняемият осъществили лична среща, на която Деян Я. му показал скица от кадастъра, върху която бил нанесен обсъждания имот, като под него фигурирали няколко имена на собственици. Деян Я. разяснил на пострадалия, че двама от собствениците са негови баба и дядо. След като го убедил, че помещението е свободно да бъде отдадено под наем и той поема отговорността за предоставянето му на подходящ наемател и определяне на наемната цена, постигнали устна уговорка. На 17.04.2014 год. двамата отишли в банков офис, находящ се на бул. „Демокрация“, където Николай Б. извършил банков превод по сметката на Деян Я. на сумата от 1000 лв., за която двамата се разбрали, че ще представлява капаро. Издадено е и нареждане за касов паричен превод с дата 17.04.2014 год. На 22.04.2014 год. двамата отново се срещнали пред офиса на банката, като Деян Я. носел подготвен договор за наем, който бил подписан от двамата. Според клаузите по същия договор, Николай Б. се задължавал да плати наем и депозит в размер на 3000 лв., както и 1000 лв. в случай на нарушение, която сума да послужи като обезщетение. Деян Я. саморъчно попълнил ръкописния текст в договора и положил своя подпис в графа „наемодател“. Николай Б. положил подписа си в графа „наемател“.

Договорът е сключен за срок от дванадесет месеца, считано от 16.06.2014 год., на която дата наемодателят предава владението на имота на наемателя.

След подписването на договора пострадалият превел сумата от 3 000 лв. по сметката на Деян Я., представляваща два месечни наема и депозит според условията на договора. Издадено е и нареждане за касов паричен превод.

Районен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 29 ноември 2019 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във