Параграф22 Daily

§22 Новини

В Бургас задържаха извършители на кражба на антични предмети

В полицейския арест са задържани  мъж на 33 г. и жена на 31години, с криминални регистрации в полицията. Разследването е започнало на 10 юни т. г., след сигнал за извършена кражба на осем бронзови и сребърни старинни монети, накити и антични глинени предмети, експонирани в базата на Националната художествена академия в Ахтопол.

Незабавно криминалисти на ОДМВР-Бургас започнали разследване по случая, в оперативните действия се включили и колегите им от районните управление в Бургас и Царево. При извършения на място оглед те установили, че в обекта е проникнато през незатворен прозорец на приземно помещение, където не е имало служители. В рамките на разследването били установени и задържани двамата бургазлии, а голяма част от откраднатите културно-исторически експонати са намерени и иззети от трети лица.

Сред откритите ценности са : бронзови и сребърни монети, метални сечива и част от оръжия и глинени обредни съдове и накити /гривна, обеци и копчета/. Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета /тетрадрахма на Месембрия - II в. пр. Хр./ с лика на Александър Велики.Според първоначалните данни двамата задържани, които са отказали съдействие на полицейските служители, са планирали да пласират откраднатото, а набавените парични средства да ползват за закупуване на наркотични вещества.

По случая са назначени множество експертизи, проведени са разпити и други процесуално-следствени действия.

Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство и под наблюдението на прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във