Параграф22 Daily

§22 Новини

В договорите не може да има клауза "такси срещу нищо"

Всички текстове, върнати от президента, са обсъдени вчера в работната група. В определението за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне конкретизирахме какво означават страните при договарянето като допълнихме, че става въпрос за микро, малки и средни предприятия. Това заяви пред журналисти след проведеното заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова.


Според Нинова, това е определение по Закона за малки и средни предприятия. Предишният вариант беше само доставчици, а сега станаха микро, малки и средни предприятия като уточнение какви са тези доставчици. В резултат на тази промяна в другия текст прагът за проверки, специални клаузи за санкции по договорите стана 97 млн. и 500 хиляди, тъй като в Закона за малки и средни предприятия е казано, че това са предприятия, които имат такъв оборот за предходната година, обясни тя. "Прагът се увеличава заради въведеното определение за малко и средно предприятие, тъй като в друг закон този праг е фиксиран. Ако тук остане по-малкият праг между двата ще има противоречие и този, който прилага закона за санкции и проверки, няма да може да го приложи изобщо", допълни Нинова.


Освен това Корнелия Нинова потвърди както и в договорите им да не може да има клауза за такси, срещу които да не стои никаква услуга. "Това е, което най-много мъчи българските доставчици. Да няма отстъпки от цените, които падат цената под себестойност, да не ги принуждават когато продават на една цена, да не могат да придават при друг на различна цена. Най-важната есенция се запазва в този закон", обясни Нинова.


По отношение на методиката, Нинова обясни, че ще има тримесечен срок, който КЗК трябва да изготви публично и да я качи за обсъждане. "Очаквам да има обединение. ГЕРБ гласуваха въздържали се по два текста, но просто не бяха готови да реагират, но вчера в работната група експерти от всички групи изразиха общо съгласие по тези текстове, тук беше председателят на "Произведено в България", така че текстът е консенсусен.


Веригите имат желание срокът за прилагане да бъде удължен - той е 6-месечен, все още им изглежда кратък, но той е съвсем реален - нямаме повече време да им даваме по-дълъг срок", заяви Нинова."Във ветото си президентът казва, че 6 месеца е кратко. Досега той съдържаше три компонентна - за три месеца КЗК да направи методика, 1 месец веригите да си дадат договорите на КЗК за предварително съгласуване и след него - 2 месеца да ги приведат в съответствие с новите изисквания. Сега в новите този 1 месец за предварително го няма и той в шестте общи остава свободен, тоест с 1 месец са увеличава срокът, въпреки като число да си остава", каза още Корнелия Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във