Параграф22 Daily

§22 Новини

В дома на висш китайски чиновник откриха 37 кг злато и 19,6 млн долара налични

При обиск, проведен от китайската полиция в дома на  бившия ръководител на компанията Beidaihe Water Supply Corporation и член на Комунистическата партия на Китай Ма Чаоцюн са били открити огромни валутни и парични наличности сред които и 37 кг. чисто злато. Освен това чиновникът е притежавал по документи и 68 къщи, както и над 80 млн. юана (19,6 млн. долара) в налични купюри, съобщава китайската информационна агенция „Синхуа“. Сумата налични пари, открита в дома на арестувания крадлив чиновник се оказала толкова голяма, че местните журналисти я нарекли в своите съобщения направо „спираща дъха“.

По данни на Централната комисия на Китайската комунистическа партия за проверка на дисциплината, Ма Чаоцюн е бил заподозрян в получаване на подкупи, разхищение и кражби на държавно имущество и за присвояване на държавни пари. Разследването срещу крадеца се е провеждало в рамките на държавната антикорупционна кампания в Китай, започнала след избирането за председател на КНР на Си Цзинпин.

В рамките на следствените действия в хода на тази кампания, под подозрение са попаднали общо 21 650 чиновникци като почти половината от тях са били осъдени в публични процеси.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във