Параграф22 Daily

§22 Новини

В две основни посоки могат да изтекат личните ни данни през смарт устройствата

Има две основни посоки, в които могат да изтекат лични данни от потребителите на различните електронни устройства - към производителя на съответния продукт или към трети страни. В момента няма конкретно законово изискване, което да задължава всички производители да ползват сигурни връзки, затова е добре при избора на такива устройства да се консултираме със специалисти. Това заяви пред Радио София Богомил Николов от асоциация “Активни потребители".

Известни са случаи, при които се извършват нерегламентирани записи на информация за потребителите. Тези записи след това се предават на трети страни с цел определяне на подходяща рекламна насоченост. Поради това е редно да сме много внимателни най-вече с устройствата, които могат да записват звук или изображение.

Най-важното, което трябва да знаем е, че трябва да сме внимателни като потребители и да не оставяме инициативата на другата страна - особено по отношение на нежелани услуги, които ни се предлагат. Съвременните смарт уреди, които все повече навлизат в дома ни, крият и своите рискове - от умишлено пускане на пералнята с цел наводнение до кражба на лични данни. Злонамерените действия от дистанция през мрежата може дори да останат незабележими за обикновените потребители,  обясни на свой ред IT специалистът Петър Руевски.

Устройства като гласовите помощници например слушат непрекъснато, а какво правят с информацията, която получават, е трудно да се каже. Самите производители имат сметка да събират повече информация за потребителите, отбеляза Руевски.

Информационните технологии имат много широко приложение вече и в автомобилите, като много често в новите модели има сим карти, чрез които непрекъснато се предават данни за управлението им с цел създаване на алгоритми за автономно управление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във