Параграф22 Daily

§22 Новини

В Елхово се създава разпределителен център за бежанци

Министър Цветлин Йовчев съобщи, че до 10 дни ще се извърши ремонтът на приемателния център, а до 14 - той ще започне да функционира. Трябва да се отчитат особеностите на всеки конкретен случай съвместно с разследващите полицаи - заяви пък главният прокурор Сотир Цацаров.


Това е едно от решенията на работната среща, в която участваха министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният прокурор Сотир Цацаров, директорът на дирекция Миграция , представителят на Върховния комисариат за бежанците в България Роналд Франсоа Рейл , както и представители на Държавната агенция за бежанците към МС.


Задачите на този разпределителен център ще включват първоначално приемане на бежанците от границата, медицински преглед, обработка на документите, процесуално-следствени действия. В него ще работят представители на ДАБ, дирекция Миграция -МВР, прокуратурата и службите за сигурност.


По думите на главния прокурор очакванията са, че по този начин ще се постигне по-добра ефективност и по-добра координация между държавните служби, защото до този момент цялата тежест на този хуманитарен проблем е била върху МВР и по-конкретно върху ГД Гранична полиция. Според него създаването на разпределителния център ще има две основни цели: хуманитарна и решаване на административни и наказателно-правни проблеми. Главният прокурор подчерта необходимостта от осмисляне на съдебната практика. Той поясни, че трябва да се отчитат особеностите на всеки конкретен случай съвместно с разследващите полицаи, защото случаите с хуманитарен профил са с ниска степен на обществена опасност. В този смисъл той се позова и на статистиката на районните прокуратури: през 2011 г. за нелегално преминаване на българо-турската граница в Елхово са осъдени 47 лица, през 2012 - 33, а през периода от началото до този момент на 2013 г. - 426. В Свиленград осъдените през 2011 са 239, през 2012 - 279, а до този момент на 2013 - 389.


Центърът ще е от затворен тип и в него кандидат-бежанците ще престояват в рамките от 3 до 5 дни. Първоначално там ще бъдат настанени около 150 души. Има възможност центърът да бъде разширен с перспектива в него да могат да пребивават до 300 души. Министър Йовчев обясни, че в помощ на граничните полицаи в Елхово са командировани 59 служители , които ще работят при първоначалната обработка на хората. Други 5-ма служители на ГДГП са там като преводачи, 19 служители на страните-членки на ЕС подпомагат българските гранични полицаи по линия на ФРОНТЕКС на българо-турската граница. Ще бъдат командировани и служители на ГД Национална полиция , които ще се грижат за сигурността на местното население, трима прокурори също ще заминат в помощ на колегите си от Елхово и Свиленград. Той припомни създадената до този момент организация, осигурената възможност за настаняване на 1250 бежанци, търсенето на места за още 1000 души, обсъждането на вариант за изграждането на бежански лагер с фургони, който може да побере около още 1000 емигранти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във