Параграф22 Daily

§22 Новини

В Горна Оряховица дават на прокуратурата най-скъпата къща за гости в областта

Народният представител от „БСП за България“ Явор Божанков и местни политици от партията Сигнализират специализираната прокуратура и КПКОНПИ за най-скъпата къща за гости в областта. Тя се намира в с. Донковци, което остава в землището на еленското село Яковци. Според информацията, която може да бъде проверена вТърговския регистър и в различни сайтове, един от които е сайтът на Държавен фонд „Земеделие“, този ВИП имот е къща, строена с европейско финансиране от фирма „БГ Адванс“ ЕООД, собственост на Станислав Йорданов Стайков от Горна Оряховица, който е първи братовчед на кмета инж. Добромир Добрев. „Този човек не е познат като бизнесмен в Горна Оряховица. Работи в МКЖ – Горна Оряховица, и предполагаемите му доходи са не повече от 800 лв., колкото вероятно е заплатата му“, обяснява Огнян Стоянов и допълва, че през юли 2013 г. Станислав Стайков купува на 100% дяловете на фирма „БГ Адванс“ ЕООД, чийто капитал тогавае 500 лв. Към този момент фирмата има сключен договор с Държавен фонд „Земеделие“ за изпълнението на проект „Къща за гости“ в имот номер 140012 в землището на Яковци по мярка 312 на Програмата за развитие на селските райони. „Общата стойност на проекта е 263 242 лв., от които 70% или 184 269 лв. са съфинансирани от Програмата за развитие на селските райони, сочи вестник "Борба".

Останалите 30% са собствено участие“, допълва лидерът на социалистите в Горна Оряховица.

Строителството на ВИП къщата е започнало през 2013 г. от фирма от Велико Търново, която е изпълнявала редица обществени поръчки, възложени от кмета на Горна Оряховица. Тези поръчки надхвърлят сумата от 2,7 млн. лв., разказва още г-н Стоянов. Строителството приключва две години по-късно и обектът е регистриран. Според Националния регистър „Места за настаняване и заведения за хранене и развлечения“, къщата е наречена Станчовата къща. Води се първа категория, разполага с три стаи с капацитет за седем души. „Никъде обаче по тази къща няма информационна табела с името на обекта, работно време, телефони или някакъв имейл, на който да си запазиш стая. В крайна сметка целта на проекта е да се изгради обект, който да повиши икономическата активност в региона, да бъдат генерирани приходи и създадени работни места. Е, как това да стане, след като хората нямат информация как да ползват обекта“, пита Огнян Стоянов.

Докато той и Явор Божанков търсели информация за това как може да бъде ползвана къщата за гости, се натъкнали на обява, че ВИП обектът се продава за 500 000 лв. Вилата е обявена е като най-скъпата в региона, луксозна, с два декара двор, каменна окрада, на брега на язовир „Йовковци“, с барбекю, джакузи, детска площадка и в комплект с две АТВ. „Ние не сме разследващ орган и не издаваме присъди, затова ще сезираме Специализираната прокуратура и Антикорупционната комисия, за да направят проверка. Надяваме се да разберем дали този Станислав Стайков е подставено лице на кмета, как е финансирано собственото участие в проекта и как физическо лице с малки доходи и фирма, която по това време няма дейност и активи, е успяло да спечели финансиране. Питаме още има ли конфликт в това, че къщата е строена от фирма, която печели поръчки в Община Горна Оряховица. Също така искаме да разберем функционира ли обектът като къща за гости, изпълнен ли е бизнес планът, декларираните клиенти дали реално са ползвали къщата. Ще питаме и дали къщата е използвана за лични нужди, което противоречи на изискванията на проекта. И накрая питаме има ли извършени счетоводни престъпления“, обяснява Явор Божанков.

Народният представител заяви още, че в последните месеци ГЕРБ превърна България в държава за гости и българските граждани се оказаха гости в собствената си държава. „Страната се тресе от имотни скандали, които започнаха с ВИП асансьори, с имоти, продадени четири пъти под пазарната цена. Това не е битов скандал, а въпрос на държавно управление и на отношение между бизнес и власт. И често тези отношения не са дотам чисти. Стигнахме и до къщите за гости, които са финансирани с пари на данъкоплатците, но се използват за лични нужди, построени от хора с власт, хора, които злоупотребяват с тази власт, за да се облагодетелстват лично. Това компрометира на първо място имиджа на България в Европа. Бойко Борисов заяви, че има ли нарушение, всички трябва да подлежат на уволнение и прокурор.

Прокуратурата от своя страна даде знак, че ще провери всички къщи за гости как се използват те и има ли злоупотреби. Ето, ние подаваме сигнал и очакваме отговори“, категоричен е още Явор Божанков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във