Параграф22 Weekly

§22 Новини

В Грузия осъдиха бивши офицери от политическата полиция

Четирима бивши служители на Департамента за конституционна безопасност(ДКБ) при грузинското МВР - Дата Ахалая, Олег Мелников, Геронтий Алания и Иосиф Топуридзе, са били осъдени на 3 г. и 9 месеца затвор всеки.


Тбилиският градски съд ги е признал за виновни за това, че са пребили и измъчвали трима редови полицаи - Малхаз Ахарашвили, Давид Курцхалия и Заза Месхи в сградата на ДКБ през 2005 г. Съдът е постановил осъдителните присъди за четиримата заради превишаване на длъжностни правомощия, а бившият руководител на ведомството - Дата Ахалая, е осъден допълнително и за "незаконно лишаване от свобода".


Три от постановените осъдителни присъди са задочни - Дата Ахалая, Геронтий Алания и Иосиф Топуридзе са обявени за международно издирване по линия на Интерпол. Те са напуснали Грузия през октомври 2012 г. - веднага след смяната на властта в страната.


Олег Мелников е под арест в Грузия с мярка за неотклонение "задържане под стража". Той е бил арестуван в Киев през декември 2012 г. и е екстрадиран в Грузия през септември 2013 г. Бившият високопоставен чиновник от политическата полиция на Михаил Саакашвили - ДКБ , е обвиняем и по друго шумно дело - убийството през януари 2006 г. на банковия служител Сандро Гиргвлиани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във