Параграф22 Weekly

§22 Новини

В Грузия осъдиха бивши полицаи-садисти

В Грузия бяха осъдени на дълги години затвор няколко бивши високопоставени офицери от местното МВР. Те са били подсъдими по наказателно дело, образувано във връзка с разкрития през юни 2013 г. в района на Самегрело тайници с голямо количество взривни вещества, гранати, огнестрелно оръжие, средств за комуникация, наркотици и други силнодействащи психотропни вещества, както и видеозаписи с изтезания и изнасилвания.


Съдът е признал за виновни бившия заместник-началник на Главното краево управление на грузинското МВР в Самегрело - Земо Сванети Мегиса Кардава(обявен за международно издирване с червен циркуляр на Интерпол), както и неговите подчинени - Давид Чагинава(задържан в Австрия и екстрадиран в Грузия през ноември 2013 г.), Кохта Кодуа, Гурам Читанава, Коба Тодуа, Георгия Булия, Темур Убирия, Паата Кирия и Ираклия Ахалая. Само един от обвиняемите по това дело - Руслан Шамахия, е бил признат за невинен и освободен още в залата на съда. Другите подсъдими са получили осъдителни присъди от 2 до 9 г. затвор.


По-рано се съобщаваше, че веднага след разкриването на мрежата от тайници, бившият президент на Грузия - Михаил Саакашвили е призовал за незабавно наказване на всички виновни в изтезания и издевателства като е уточнил, че тези престъпления са извършвани от "отделни садисти", проникнали в полицията и затова те не са не имало системен характер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във