Параграф22 Daily

§22 Новини

В иракската армия откраднали заплатите на 50 хил. несъществуващи войници

Невиждан корупционен скандал тресе наемната иракска армия. Установено е, че в нея месечна работна заплата са получавали около 50 000 никъде несъществуващи войници, признал днес премиер-министъра на страната Хайдер ал-Абади, съобщава американският национален вестник The Washington Post, близък до опозиционната Републиканска партия в САЩ. Тази информация е била получена наскоро при разследване на редица дела за корупция сред висшите военни на страната.

Войник от иракската наемна армия, преминал курс на първоначално обучение, получава средна месечна заплата от 600 щатски долара. По този начин е установено, че само издържката на тези 50 000 войници-фантоми е струвало на хазната на държавата Ирак около 380 млн. долара на година. Но иракските висши военни смятат, че това е само малка част от всички злоупотреби и кражби, при които са били пропилени милиарди долари, отделяни за издръжка на една абсолютно неефикасна и небоеспособна армия, както се установи след сблъсъка й с джихадистите от ИД.
„Истината е, че кражбите се вероятно поне три пъти по-големи“,обяснил членът на Комитета по сигурността на Ирак Хамид ал-Мутлак и допълнил, че „хората, отговорни за това безогледно крадене трябва да бъдат сурово наказани, защото хазната на страната е напълно пуста

Facebook logo
Бъдете с нас и във