Параграф22 Weekly

§22 Новини

В Калининградска област намериха кехлибар за 90 млн. евро

Руски полицаи и служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) в Калининградска област са сложили ръка върху съдържанието на огромен тайник с необработен кехлибар, разположен на територията на бивш немски форт от Втората световна война в град Балтийск. Става дума за 1300 големи чувала с суров кехлибар с обща маса 29 тона. Според органите на реда, цената на намерения камък на черния пазар достига астрономичната сума от почти 90 млн. евро.


Според версията на руските следователи, това огромно количество кехлибар е било предназначено за една от търговските структури, собственост на разследвания за големи злоупотреби и други икономически престъпления директор на "Амбер -плюс" ООД - Виктор Богдан. "Всички парични потоци, генерирани от планираната пазарна реализация на този кехлибар, са били предназначени за финансова поддръжка на организирана престъпна група, занимаваща се с незаконен бизнес с кехлибар на територията на Русия и извън нейните граници", се казва в съобщение на градското управление на МВР в Калининград.


Цялата пратка от 29 тона кехлибар е предадена за отговорно пазене във ФГУП "Янтарный комбинат". Оценява се степента на нейната уникалност и точната пазарна цена на намерената благородна смола.

Facebook logo
Бъдете с нас и във