Параграф22 Daily

§22 Новини

В Кюстендил 17 циганки на съд за неправомерно взети помощи

В Кюстендилския районен съд са насрочени 17 съдебни дела срещу циганки, взели неправомерно социални помощи. Жените са от кв. „Изток", съобщава БНР. По три от делата вече имало решение. На две от жените са наложени глоби от по 1000 лева. Третата пък била осъдена на 16 месеца условно.

Едната от осъдените циганки е скрила гражданския си брак с пакистанец, за да вземе детски надбавки.

Социалните работници обясняват, че 17 са установените случаи, при които циганските „булки" са осребрили брак с чужденец, но са запазили статута си на самотни майки, за да получават помощи. Срещу всичките са образувани съдебни дела. Някои трябва да връщат до 7000 лв. неправомерно получени помощи.

1000 евро хонорар получавали младите циганки, пристанали на чужденец. Така „съпругът" получавал българско гражданство и възможност да пътува в страните от ЕС. Бракосъчетанието ставало най-често в Кипър. Само една от пакистанските снахи обаче е довела съпруга си в кв. „Изток".

Директорът на служба „Социално подпомагане" в Кюстендил обясни, че самият факт, че се женят за чужденци не е нарушение. Чужденецът обаче трябва да декларира доходите си, за да се прецени дали съпругата му има право да получава социални помощи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във