Параграф22 Daily

§22 Новини

В Кюстендил съдят петима за измами при продажба на пелети

Районна прокуратура – Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу пет обвиняеми лица за извършени измами на територията на цялата страна.

На Л.К. (на 36 години) е повдигнато обвинение за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

В периода от 23. 10. 2017 г. до 01. 08. 2019г. обвиняемият Л.К., на различни места в страната, извършил 88 престъпни деяния с цел имотна облага. Те били осъществени от него както самостоятелно, така и в съучастие с други лица. Мъжът публикувал в различни интернет сайтове, платформи и социални мрежи обяви за продажба на пелети за огрев на атрактивни цени. Представял се като търговец или представител на различни фабрики и дружества. Потенциалните купувачи на стоката били заблуждавани от него, че поради внос от чужбина следвало авансово да преведат суми за изпълнение на поръчките.

Размерът на исканото от него капаро бил различен, с оглед стойността на заявеното количество пелети. Клиентите се задължавали да правят парични преводи на посочените от него банкови сметки. Въпреки извършените плащания, заявките не се изпълнявали, а пострадалите нямали възможност да си възстановят направените разходи. В хода на разследването е било установено, че сумите постъпвали и били теглени от сметките на безимотни лица, най-често такива с нисък социален и образователен статус.

Действайки по този начин, обвиняемият Л.К. причинил вреда в общ размер 63 955,94 лева. Сред пострадалите от него са 73 физически и 5 юридически лица. Освен това спрямо 14 физически лица той направил опит за причиняване на имотна вреда в размер на 37 997 лева. Общата стойност на предмета на престъплението възлиза на 101 952,94 лева.

В рамките на досъдебното производство към наказателна отговорност са били привлечени други четири лица, подпомагали Л. К. в престъпната му дейност - Б. М. (на 44 години), М.С. (на 34 години), Г.С. (на 33 години) и Д.К. (на 29 години). Те са обвинени в помагачество към измамата - престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, вр. чл. 26 от НК.

И петимата обвиняеми имат съдебно минало, като двама от тях са били осъждани и за измами. По искане на Районна прокуратура –Кюстендил по отношение на Л.К. и Б.М. съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“. Обвиняемият Г.С. понастоящем е с мярка за неотклонение „домашен арест“.

Към внесените в съда материали по настоящото досъдебно производство са обединени 49 други такива от цялата страна, като са постъпили материали от 29 районни прокуратури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във