Параграф22 Daily

§22 Новини

В Косово конфискуваха 300 машини за копаене на криптовалута

Полицията в Косово удари крипто-миньорите в страната, като само на 8 януари конфискува над 300 машини за копаене. В официално съобщение косовската полиция разкри, че е конфискувала 272 машини "Antminer" за копаене на биткойн в община Лепосавич и други 39 машини в близост до Прищина. Междувременно полицията задържа и шофьор, превозващ 6 машини за крипто копаене с 42 графични карти (GPU) край Друар, във Вущрри.

Министърът на икономиката на Косово Артане Ризваноли подкрепи в Туитър действията на полицията, като написа: "Десетки хиляди евро на месец пари на данъкоплатците бяха спестени = енергия за стотици косовски семейства по време на кризата“.

През декември 2021 г. Косово обяви извънредно положение за 60 дни заради енергийната криза и недостига на електроенергия. Оттогава министърът на икономиката въведе пълна забрана за копаене на крипто-валути.

В момента Косово внася над 40% от енергията си. В същото време добивът на криптовалути там бележи истински бум. Обяснението е че доскоро електричеството беше безплатно за живеещите в северните общини на Косово. Това е факт от края на войната в Косово през 1999 година.  В края на ноември 2021 г. обаче операторът на електроенергийната мрежа KOSTT обяви, че вече няма да доставя безплатна електроенергия на четирите общини в северната част на страната: Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във