Параграф22 Daily

§22 Новини

В края на 2014 г. бюджетният дефицит на МВР ще бъде над 160-170 милиона лева

Две неща са изключително важни в първите ми дни като министър. Те предизвикват тревога не само в ръководството на МВР, но и сред обществеността. Снощи получих по-подробна информация за дефицита във вътрешното министерство, който е много голям. Към края на годината вероятно ще бъде над 160-170 млн. лева. Това заяви Веселин Вучков, министър на вътрешните работи, пред журналисти след церемонията по случай 135- годишнината от създаването на българската полиция. „Това е изключително тревожно, но се надявам с подкрепата на парламента да не допуснем блокиране на работата на МВР. Вторият въпрос е емиграционният натиск – двете неща са свързани и не мога да ги диференцирам“, обясни Вучков.

На въпрос дали идеята за изграждането на стена по цялата граница на България с Турция е актуална, Веселин Вучков заяви, че тази идея е част от коалиционното споразумение и има подкрепата на всички политически сили, които подкрепят управляващото мнозинство и правителство в настоящия момент. „Очевидно това преградно съоръжение ще бъде продължено, но до колкото разбрах там са необходими не просто средства. Има и много административни процедури, които трябва да се задействат. Колкото по-бързо се случи това, толкова по-бързо ще започне изграждането на съоръжението“, обясни Вучков.
„Няма да изготвяме нов Закон на МВР. Една от идеите ни, която ще бъде реализирана, е мястото на ГДБОП да е в структурата на МВР. Там тя ще намери своята естествена полицейска среда. Не е само това – ще предложим възстановяване на конкурсното начало за растеж в кариерата. Има проблеми в настоящия момента, защото няма конкурси. Ще възстановим балансиращата роля на българския президент да назначава висшата професионална фигура на вътрешното министерство, защото това е важно, за да има баланс“, посочи Веселин Вучков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във