Параграф22 Daily

§22 Новини

В Кувейт гори най-голямото гробище за стари гуми в света

Най-голямото гробище за стари гуми в света гори в Кувейт, съобщават местни медии. Очевидци публикуваха снимки и видеозаписи, като се отбелязва, че гигантската струя дим може да се види отдалеч, дори от Космоса.

Екологични организации вече биха тревога, като предупредиха, че ако ако пожарът не бъде потушен в близко бъдеще, това може да причини значителни щети на природата. Причината е, че при изгаряне на стари гуми се отделят опасни вещества, сред които са карцерогенните бифенил и бензоипирен, а също така диоксин, фуран, антрацен и олово. „Пожарът започна на 3 август, като стълбовете от черен отровен дим, издигащи се високо в небето, се виждат отдалеч. Досега е покрита относително малка част от гробището с гуми, чиято обща площ е 600 хиляди квадратни метра“, съобщават очевидци, цитирани от Automedia.bg.

Видео от инцидента се появи в интернет, като то беше качено и на YouTube-канала FA Climate, Weather and Atmosphere. Оттам предупреждават, че пожарът, който е умишлено причинен, е на път да се превърне в екологично бедствие.

Самото сметище се намира в близост до град Сулайбия, като на него са изхвърлени над 52 млн. броя гуми. Снимки от спътници показват, че това не е първият подобен случай, след като по-рано тази година се запали и гробището за гуми в провинция Джахра. 

Гумите са съхраняват в подобни депа повече от 30 години, като властите обсъждат възможност за тяхното рециклиране, но все още не са открили решение на проблема

Facebook logo
Бъдете с нас и във