Параграф22 Daily

§22 Новини

В момента има седем места в страната с активни пожари

В момента има седем места в страната с активни пожари. Това каза в предаването по БТВ „Тази сутрин” главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. "14-ти ден продължава гасенето на пожара в Рила, като информацията от тази сутрин е, че най-вероятно днес ще приключи. Два пожара са в района на Елхово – единият пожар е в с. Вълча поляна, а другият е в Ага Баир. Има още един до самият град Елхово, освен това - в Добруджа, в защитена територия - Шабла и един в Средец.

„На практика всички пожари са овладени”, посочи комисар Николов и добави, че огънят навсякъде е под контрол. По думите му, с повишаването на температурите рискът за възобновяване на пожарите се увеличава. „По отношение на Елхово – аз съм удивен от тази небрежност, от тази последователност, в която вчера се случваха пожарите – там бяха 4 пожара. В един от пожарите, ние дори нямахме време да участваме и благодарение на доброволната дружинка сами се справиха с него в рамките на 50-60 дка”, каза той.

Гл. комисар Николов посочи, че пожарът в Шабла най-вероятно е възникнал след тържество. „Официално причината не е установена, но работим по един от вариантите, че в следствие на увеселителни фенери е станал пожарът в защитените територия”, каза той и добави, че в следствие на пожара са загинали безценни видове, но за радост огънят е погасен. Той подчерта, че самият пожар не се е разраснал на голяма територия, но щетите, които е нанесъл на природата, са значителни. По думите му, 20-30 дка са засегнати, а 3000 са били спасени.

На въпрос какви са щетите до момента и колко струва гасенето на пожарите комисар Николов каза: „За пожара в Рила до момента са похарчени 600 000 лв.”. Той обясни, че няма значение какво точно гори при един пожар, тъй като техниката, която се използва за неговото погасяване винаги е една и съща.

Facebook logo
Бъдете с нас и във