Параграф22 Daily

§22 Новини

В Москва задържаха шефката на ОПГ, изнесла в чужбина 1 милиард рубли

Полицията в руската столица Москва, заедно с Федералната служба за сигурност на Русия, са разкрили организирана престъпна група (ОПГ) от мошеници, които за три години са успели да изнесат зад граница над 1 милиард рубли в чуждестранна валута, използвайки фалшиви документи. Организаторът на ОПГ е била задържана в Москва, съобщила официалният представител на руското МВР Ирина Волк.

„Установено е, че нападателите са използвали фалшиви платежни нареждания, издадени от създадени от тях фиктивни фирми и са превеждали паричните средства по сметки на нерезиденти зад граница като плащане по несъществуващи договори за внос на стоки и на услуги в Русия. По предварителни данни, общата сума на средствата, прехвърлени извън Руската федерация за периодът от 2015 до 2018 г. надхвърли 1 милиард рубли (около 15-16 млн. долара)", обяснила тя.

Наказателно дело се води по чл. 193.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Осъществяване на транзакции за превод на средства в чуждестранна валута по сметки на нерезиденти с помощта на подправени документи"). Служителите на реда са провели над 20 обиски в района на Москва и на Санкт Петербург, по време на които са били иззети над 200 печати на фиктивни фирми, около 100 електронни ключа към системата "Банк-клиент", както и компютри, на които са били произвеждани фалшивите документи. Намерени са и повече от 23 милиона рубли.

"Предполагаемият организатор на незаконни дейности - 34-годишна жена - е задържана. Предварителното разследване на наказателното дело е в ход", завършила информацията си Ирина Волк.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във