Параграф22 Daily

§22 Новини

В необявена коалиция с ГЕРБ и ДПС БСП връща хартиените бюлетини

Броени часове, след като БСП внесе в парламента предложение за смесено гласуване - с машини и с хартиени бюлетини, вече има се очертаха разделителните линии сред депутатите. Инициативата на червените е предизвикала най-вероятно бурна радост в ГЕРБ и в ДПС, които люто ненавиждат машинното гласуване и са готови по  всякакъв  начин да се отърват от него.

Предложението за смесен вот не фигурира в споразумението за правителство, но БСП се позовава на раздел от него, съгласно който всяка партия може да предлага свой законопроект, след като го представи пред партньорите, се казва в съобщение на партията. "Предложението е внесено в деловодството на НС. Консултирано е с нашите коалиционни партньори. Видяхме на предходните избори, че активността беше отчайващо ниска. Тенденциозно се намалява избирателната активност", изтъкна Филип Попов от БСП.

"Това е инициатива на БСП, която ние не подкрепяме. Очевидно е тема, по която имаме различни мнения. А дали ще се превърне в разделителна линия, зависи от това как ще се развият обстоятелствата. Машинният вот доказа, че редуцира невалидните бюлетини в огромна степен", посочи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Няма консенсус. Коалиционните партньори имахме среща, на която ИТН, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" категорично заявихме, че няма да подкрепим подобен законопроект, ако бъде внесен", уточни Ива Митева от ИТН.

Скоро ще стане ясно дали отново ще има досипване и насипване на бюлетини в урните след края на изборния ден - заветна  мечта на най-малко две от големите партии у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във