Параграф22 Daily

§22 Новини

В област Плевен са установени 2776 нарушения на трудовото законодателство и безопасността на труда от януари досега

В област Плевен Областната инспекция по труда установи от началото на годината досега 2776 нарушения на трудовото законодателство и безопасността на труда. Това съобщи в пресклуба на БТА директорът на инспекцията Борис Петков. Той уточни, че за седемте месеца на годината са извършени 666 проверки - средно при всяка проверка са установели повече от четири нарушения.

Има тенденция пропуските по трудовото законодателство в последно време да са по-малко в сравнение с предходни периоди, каза Петков. Установените нарушения са повече при изискванията за безопасност на труда - близо 1500.

Инспекторите са разкрили 43 случая, при които наетите работници са без трудови договори в строителството и услугите.

Петков добави, че има увеличение на непълнолетните, които искат да работят през лятото в Плевен. За 7-те месеца инспекцията е издала 66 разрешения за работа, при 40 през миналата година. От януари насам в инспекцията са приели 184 сигнала от работници и служители, които са потърсили съдействие за нарушени права. Прави впечатление, че някои международни шофьори имат оплаквания от работодатели, коментира Петков.

Съставени са 101 акта на лица, отговорни за различни пропуски.

Инспекцията по труда засилва проверките за защита на работниците в горещото време. Получихме три конкретни сигнала за висока температура в затворени помещения, които се проверяват, каза Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във