Параграф22 Daily

§22 Новини

В очакване на развръзката

Докато прокуратурата се накани да каже нещо конкретно по случая „Цветан Василев – Делян Пеевски”, ще затънем в слухове. След двудневни информации за обиски в Корпоративна търговска банка в петък по никое време адвокат проговори пред медиите, че четирима души са задържани в София и на трима от тях е повдигнато обвинение за подготвян опит за убийство на депутата от ДПС.


От държавното обвинение упорито отказват да говорят с имена, но те изтичат. Арестуваните по непотвърдени данни са Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов, а акцията била разпоредена от шефа на столичното следствие Петьо Петров. Нашумял с прякора си Пепи Еврото покрай ролята си в процеса за подкуп срещу бившия военене министър Николай Цонев. По-подходящ за подобна намеса магистрат едва ли може да се намери...


Очевидно прокуратурата държи на тайнствеността, защото според една от версиите Христов, Методиев и Върбанов били задържани още на на 11 юни. Покушението срещу Пеевски пък било планирано за миналия месец, но не успяло по независещи от тях причини. Първоначално задържаните били четирима, но един останал в качеството на свидетел и е твърде вероятно да е сътрудничил на разследващите. Поръчителят обаче не е посочен в прокурорското постановление, защо ли? Удобна позиция за оказване на натиск и възможност за ходове във всички посоки.


Ако задържаният Георги Христов е обаче изпълнителният директор и член на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ), който носи същото име, той няма как да е арестуван още на 11 юни. В петък, 13 юни, той заяви пред медиите, че между Пеевски и Василев имало напрежение, което било „изнесено извън границите и рамките на тази институция”, иайки предвид банката. Фирми, за които се твърди че са контролирани пряко или непряко от Пеевски, били обект на съдебни действия от страна на КТБ.


Пеевски пък твърди обратното – че нито той, нито неговото семейство имат необслужвани кредити в тази банка. И дори твърди, че още в понеделник ще изпрати писмо до банката, в което ще поиска извинение за тези твърдения. Ако не го получи, ще уведоми БНБ за действията на изпълнителния директор Георги Христов, които се разминавали с поведението на един банкер.


А слуховете набъбват. Като например този, че Цветан Василев потърсил помощ от лидера на БСП Сергей Станишев, който настоял Пеевски да започне да се разплаща. Това довело до срив в дотогава близките отношения между Станишев и Пеевски, а оттам и между БСП и ДПС. А само допреди няколко дни политици от управляващата коалиция се питаха защо всъщност участниците в нея тръгнаха да се надпреварват кой пръв ще бутне кабинета „Орешарски”.


Ако пък е вярно, че проектът "България без цензура" е също ябълка на раздора между Василев и Пеевски, нещата излизат съвсем извън рамките. Но и доказват за сетен път, че когато дойде време сметките да се плащат, приятелството свършва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във