Параграф22 Daily

§22 Новини

В окръжен съд - Ловеч се увеличава броят на делата за обявяване на фирми в несъстоятелност

През последните години се увеличават делата за обявяване в несъстоятелност на търговски дружества, съобщи на пресконференция председателят на окръжния съд в Ловеч Милена Вълчева. През 2014 г. са постъпили за разглеждане 26 такива дела.

По думите на Вълчева през миналата година са чакали за  разглеждане и осем дела, постъпили по отменения вече чл. 28, ал.1 от Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.

В периода държавните съдебни изпълнители от районите  съдилища в Ловеч, Троян, Луковит и Тетевен са събрали 3,66 милиона лева, при обща сума за събиране близо 128 милиона лева. Най-големи са сумите за събиране от Районния съд в Ловеч - над 53 милиона лева, и в Троян - над 52 милиона лева.
Причините за ниската събираемост на задълженията са предимно от икономически характер - закриване на предприятия и фирми,изпадане в неплатежоспособност, увеличаване на безработицата,обедняване на населението и укриване на длъжниците, каза председателят на окръжния съд в Ловеч.

Вълчева добави, че "висящите", големи по размер несъбрани вземания, се дължат на малък брой дела, от които в повечето случаи взискатели са банките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във