Параграф22 Daily

§22 Новини

В парламента стана ясно, че КПКОНПИ конфискува едва 1% от активите, които запорира

Председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров се яви  в парламента за да използва заседанието на антикорупционната комисия с цел да оправдае неефективността й с несъвършенствата на закона и да разкритикува намеренията на новите управляващи за реформа на антикорупционния орган, както и да натопи Боййко Рашков - най-вероятно в угода на предишните управляващи.

На въпросите, зададени му от депутати от мнозинството, Цацаров или отговаряше с цитати от текстове от закона и се оправдаваше с тях или се криеше зад "класифицирана информация", или пък правеше забележка на питащите го народни представители, че цитираните от тях данни не са коректни. За сметка на това той надълго и нашироко обясни, че срещу министъра на вътрешните работи Бойко Рашков тече проверка от КПКОНПИ за недекларирани имоти и средства по влогове. Отговорите дойдоха след зададени от депутати от ГЕРБ и ДПС въпроси. Което се и очакваше.

От предоставената от антикорупционната комисия справка за периода от 2013 г. и досега се вижда, че са наложени запори върху имущество за малко над 3 млрд. лв., но са отнети реално имоти, активи и пари за малко над 37 млн. лв. Или 100 пъти по-малко. Проблемът, според Цацаров бил, че на КПКОНПИ са дадени огромни правомощия да налага запори на имущество по неясни критерии и при липса на съдебен контрол по същество, което позволява на комисията да наказва неудобните на предишната власт лица като им блокира активите и силно ограничава техния бизнес. И без да носи особена отговорност за това.

В отговор на въпрос дали КПКОНПИ използва гражданската конфискация като "политическа бухалка". Цацаров отговори, че думата "бухалка" е от речника на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и на министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Стана ясно и друго: от заведени до 2019 г. дела срещу КПКОНПИ, тя е била осъдена да изплатила на гражданите обезщетения и съдебни разноски за почти 535 хил. лв. В момента текат други дела в различни съдебни инстанции. По едно от тях, например, КПКОНПИ е осъдена от Софийския апелативен съд да плати над 186 хил. лв. разноски по дело за конфискация, което е загубила на две инстанция. Решението подлежи на обжалване във ВКС, но по друго дело, чието решение е пропуснала да обжалва, комисията е осъдена през есента на миналата година да плати рекордната сума 250 хил. лв.

Депутатите питаха Цацаров за какво и с каква цел се използват СРС от комисията. Депутатът от БСП Илиян Йончев попита прилагат ли се СРС във връзка с установяването на корупция и има ли завършени такива производства и придобита информация със СРС за изпълнителната и законодателната власт. Цацаров отговори, че данни, придобити чрез СРС, се използват в разработките на антикорупционната комисия, но не може да предостави конкретни данни, защото те са класифицирана информация.

Така, освен опит за само оправдаване и за оправдаване на ГЕРБ, изслушването на Цацаров бе част от операциите на бившите управляващи за избелване на силно накърнения им имидж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във