Параграф22 Daily

§22 Новини

В Пазарджик е задържан мъж за прокарване в обръщение на фалшива банкнота от 100 евро

На 29 октомври 2020 г., на територията на автомагистрала ”Тракия”, в района на Пазарджик, е била проведена Специализирана полицейска операция на ОД на МВР - Пазарджик. За срок от 24 часа, по Закона за МВР, е бил задържан Р.Я., на 55 г., след подадени сигнали от водачи на камиони с чужда регистрация.

Действията били предприети, след получени сигнали  - мъж прокарвал в обръщение неистински парични знаци, „навъртал се“ около паркингите по автомагистрала „Тракия“, където престоявали за почивка чуждестранни водачи на товарни автомобили. Шофьори се отзовавали на молбата му да му развалят банкнота от по 100 евро и едва по-късно жертвите разбирали, че банкнотата е неистинска. На етапа е установено, че от края на юни до момента по тази схема са били подведени петима чужди граждани. Според експертите фалшивите банкноти с номинал от 100 евро били с добро качество и лесно можели да заблудят хора, които рядко боравят с подобна валута.

Установено е, че Р. Я. често посещавал паркинги в района на автомагистралата край гр. Пазарджик, където се отбивали за почивка чуждестранни водачи на товарни автомобили. На същите места, на 27 и 28 октомври 2020 г. той разговарял с двама шофьори на камиони – граждани на Турция и на Беларус, и поискал да му развалят, всеки един от тях, банкнота от по 100 евро. Р. Я. им обяснил, че ходил до близката бензиностанция, но там му отказали. Двамата водачи дали по-дребни пари на обвиняемия, като впоследствие било установено, че получените банкноти от 100 евро са неистински.

На 30 октомври 2020 г., .Р .Я. ще бъде привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура – Пазарджик за това, че прокарал в обръщение подправени парични знаци – банкнота от 100 евро, на двама чужди граждани – турски гражданин и гражданин на Беларус – престъпление по чл. 244 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Той ще бъде задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във