Параграф22 Weekly

§22 Новини

В Пазарджик осъдиха имамите за радикален ислям

Окръжният съд в Пазарджик произнесе една ефективна и две условни присъди и наложи 10 административни наказания - глоба, по делото за радикален ислям.


Магистратите признаха за виновен Саид Мутлу - имам на град Сърница за разпространение на антидемократична идеология и го осъди на 3000 лева глоба. Той е признат за виновен и за ръководената организация поставила си за цел, извършването на престъпления по Глава Първа от Наказателния кодекс, а именно проповядване на антидемократични идеологии на основата на салафитското направление на Исляма и го осъди на една година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.


Съдът призна за виновен Абдулах Салих - районен мюфтия на Пазарджик по същите обвинения по член 108 и 109 от Наказателния кодекс и го осъди на 3000 лева глоба, 10 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок 3 години. Съдът призна за виновен Ахмед Муса Ахмед и го осъди по член 108 от НК на една година лишаване от свобода по член 109 също на една година лишаване от свобода. Съдът го призна за виновен и по член 164 от Наказателния кодекс - за проповядване на религиозна омраза, като го осъди на 1 година лишаване от свобода и 5000 лева глоба. Съдът се произнесе, че той трябва да изтърпи и предишно наказание от 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, тъй като извършените от него престъпления са в рамките на изпитателния срок.


Ахмед Муса Ахмед трябва да изтърпи едно общо наказание от 4 години лишаване от свобода при строг първоначален режим в затвора. Останалите подсъдими - Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушеф, Ахмед Абдурахманов, Иззет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайредин и Али Ходжа също бяха признати за виновни за членство в нерегистрирана организация поставяща си за цел извършването на престъпления. Наложена им беше глоба в размер на по 2000 лева за всеки, само Али Ходжа е глобен с 3000 лева.


Освен това Окръжният съд в Пазарджик отне в полза на държавата пари и компютри на осъдените по делото за радикален ислям. В полза на държавата остават иззетите от дома на Саид Мутлу 3000 лева, 5000 долара, 5795 евро и 597 саудитски риала. Освен това компютър и два лаптопа със захранващи кабели, отново иззети от дома на Мутлу.


Мотивът на съда е, че те са послужили за извършването на престъпление. Съдът постанови да бъдат върнати на мюсюлманското вероизповедание иззетите от дома на Абдулах Салих 17 725 лева, за които по време на делото се доказа, че са били за заплати на мюсюлманските духовници в региона. Окръжният съд в Пазарджик осъди 13-те подсъдими да заплатят по 631 лева - всеки, за направените разноски по време на делото за експертизи и вещи лица.


Веществените доказателства - книги, съдът постанови да бъдат върнати на собствениците им. Окръжният съд потвърди взетата мярка за неотклонение „подписка” на 13-те подсъдими до влизането в сила на присъдата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във