Параграф22 Daily

§22 Новини

В Пловдив привлякоха като обвиняем един лихвар

След проведена по наблюдавано от Окръжна прокуратура-Пловдив досъдебно производство операция на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив, е задържан 37-годишният Б.Б., за когото е установено, че от началото на 2018 г. до момента на задържането му е извършвал нерегламентирана лихварска дейност. 

Установено е, че Б.Б. е работел като кредитен консултант към небанкова финансова институция, като паралелно с това е извършвал сам, без разрешение, банкова дейност, предоставяйки в заем парични суми на трети лица срещу лихва от 10 до 15 % месечно. При извършените претърсвания и изземвания са били намерени и иззети чужди лични и банкови карти с ПИН-кодове, множество документи /вкл. записи на заповед, над 50 големи талона на леки автомобили, тефтери със записки на имена и суми, както и договори за заеми/, пари в брой на стойност около 10 000 лв. и множество заложени  вещи. До момента по делото са разпитани над 25 свидетели.

Б.Б. е привлечен към наказателна отговорност за това, че в периода от 1 януари 2018 г. до 14 април 2021 г., в Пловдив, без съответното разрешение, е извършил по занятие банкови и други финансови сделки, за което се изисква такова разрешение - отпускане на кредити, като е предоставил парични кредити (заеми) на обща стойност 60 000 лева на 20 физически лица, срещу уговорена лихва, като от тази дейност са получени значителни неправомерни доходи в размер на 80 000 лева. - престъпление по чл.252 ал. 2, във вр.ал.1 от НК.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо него на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Б.Б. е обвинен, е лишаване от свобода от 5 до 10 години, както и конфискация на част или цялото имущество на извършителя.

Активното разследване по случая продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във