Параграф22 Daily

§22 Новини

В Пловдив са осъдени двама за пране на пари

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Пловдив са осъдени С. Х., на 42 г., и 63-годишната Б. Я. за пране на пари. Те са признати за виновни за това, че в Пловдив, в съучастие, като помагачи на извършителите, чрез предоставяне на достъп до банкова сметка, са улеснили извършването на 107 финансови операции с имущество – пари на стойност 1 617 844 евро, с левова равностойност 3 164 228 лева, съгласно фиксинга на БНБ.

Парите са били наредени към банкова сметка в Китай, като 17 финансови операции са били успешни, а останалите 90 са били блокирани. Престъплението е квалифицирано като изпиране на пари по Наказателния кодекс.

Окръжен съд-Пловдив наложи на С.Х. наказание от 6 години и 8 месеца лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим и глоба в размер на 120 000 лева. Б.Я.  е осъдена на 5 години лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим и глоба в размер на 60 000 лева.

Делото е разгледано в процедура, протекла по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимите признали изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. Размерът на наложените наказания е определен при условията на чл. 54 от НК и след редуцирането с 1/3, съгласно чл. 58а ал.1 от НК.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във