Параграф22 Daily

§22 Новини

В Полша обнародваха документи за агентурното минало на Лех Валенса

Материали на полския институт за национална памет, свързани с агентурното минало на Лех Валенса са ставали достъпни в читалнята на архива на института. Днес по обяд в архива са били пуснати група учени и журналисти, заинтересувани от случая.

За четене е станала достъпна папка с документи, които са свързани със сътрудник на комунистическите тайни служби на Полша под псевдоним „Болек“. Папката съдържа документ, датиран от 21 декември 1970 г., който е декларация за сътрудничество, подписано от Валенса. „Аз, долуподписания Валенса Лех, син на Болеслава и Феликс, роден през 1943 г. в град Попов, област Липно, се задължавам са запазя в тайна съдържанието на разговорите, проведени между мен и работниците от службите за сигурност. Едновременно се задължавам са сътруднича със службите за сигурност при разкриването и борбата с враговете на Полската народна република. Задължавам се да представям в писмен вид информацията и тя да бъде правдива. Фактът за сътрудничеството ми със службите за сигурност ще бъде държан в тайна и няма да го разкривам даже пред семейството си. Информацията ще я предавам под псевдонима „Болек“, пише в декларацията.

В папката се намират над 750 страници документи, а също така и писмо от генерал Кишак, датирано от 1996 г. Писмото на бившия вътрешен министър на ПНР е адресирано до директора на архива.

Журналистите и учените имат право да ксерокопират и фотографират материалите. Също така могат да поръчват цифровизирани копия. Институтът вече е подготвил множество ксерокопия на папката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във