Параграф22 Daily

§22 Новини

В последното заседание на пленума на ВСС за номиниране на кандидатури за главен прокурор няма ново предложение

Предложението на членовете на Прокурорската колегия за издигане кандидатурата на Иван Стоименов Гешев за главен прокурор на Република България е единствената кандидатура в процедурата за избор на главен прокурор. На четвъртото поредно заседание на Пленума на ВСС не бяха представени предложения за кандидатури за главен прокурор, съгласно чл. 173, ал. 4 от ЗСВ.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви пред Пленума на ВСС, че няма да упражни законовата възможност да предложи кандидатура за главен прокурор. Като първи аргумент министър Кирилов посочи единодушното предложение за номиниране на кандидат от членовете на Прокурорската колегия и поясни, че го приема като „проявление на принципа на магистратското самоуправление“ и „съсловно предложение“. Посочено бе, че предложената кандидатура е подкрепена от професионалната общност на прокурорите и следователите и решението на министъра е в съответствие с измененията в ЗСВ от 2016 г.

Второто съображение е обвързано с обстоятелството, че евентуално  предложение на министъра би получило максимално 14 гласа от членовете на ВСС и би означавало – да не се стигне до избор, дори „да се създаде предпоставка за противопоставяне на двете колегии на ВСС“, което според него е недопустимо.

Министър Кирилов заяви, че е очаквал „гражданското общество да достигне до широка подкрепа на една обща кандидатура“, което не се е случило, а единственото предложение в тази връзка не е в съответствие със закона. Той изрази своята убеденост, че „министърът на правосъдието следва да бъде обединител, да търси консенсус и решение, в рамките на всеки един дебат в правосъдната система, а не да бъде разединител“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във