Параграф22 Daily

§22 Новини

В Районния съд община Бургас печели битка с Ивайло Дражев, връща си златен имот в центъра на града

Общината печели дългогодишна битка с Ивайло Дражев, на път e да си върне златен имот в центъра на града. Цената на сградата със земята към нея е поне 1,5 млн.лева, определят брокери, сочи Флагман.

Бившият футболен бос и политик е приватизирал „Фина механика“, но четириетажната сграда не била в активите на дружеството, реши Районният съд в Бургас Известният общественик, бизнесмен и бивш футболен бос Ивайло Дражев да предаде на Община Бургас четириетажната сграда на ул.“Цар Петър“ – на пъпа на града, постанови съдия Иван Дечев от Районния съд в Бургас.

Районният съд в Бургас признава Ивайло Дражев за приватизатор на „Фина механика“ АД, но отчита, че с решение на Общинския съвет в Бургас от 12 декември 1997 година капиталът на дружеството е намален с балансовата стойност на сградата и терена, а имотите са актувани като публична общинска собственост.

Договорът за приватизация е подписан година по-късно – на 9 декември 1998 година, когато този актив е бил изваден от „Фина механика“. Делото е изключително сложно, защото „Фина механика“ ООД се преобразува няколко пъти.

През 2002 година при поредната промяна, вследствие на препис-извлечение от инвентарната книга на някогашното общинско предприятие, се издава нотариален акт на името „Интрейд Инженеринг“ АД за сградата и имота, а по-късно е сключена и договорна ипотека с Първа инвестиционна банка, която също е страна по това дело. В този период един от магазините е продаден на ОСК „Черноморец“ АД.

Бургаският районен съд приема доводите на юрисконсултите на Община Бургас и постановява връщането на сградата на Община Бургас и отмяната на нотариалния акт от 2002 година.

„Решението е смехотхворно! Първоинстанционният съд е написал невероятни глупости по отношение на намаляване на капитала на дружеството, такова липсва и е доказано с експертизата, която е приета по делото. Не само ние, а и другите дружества, които са страни по делото ще обжалват“, каза пред Флагман.бг Ивайло Дражев.

Решението дава развръзка на дългогодишната сага по приватизацията на някогашното общинско предприятие „Фина механика“ ЕООД.

Ивайло Дражев приватизира дружеството през 1997 година. Най-добрият му актив бе точно зданието на ул.“Цар Петър“. Преди 20-ина години сградата впечатляваше, но в момента е морално остаряла и сериозно амортизирана. Въпреки това стойността й не е никак малка. Става въпрос за 447 кв.м. застроена площ плюс 239 кв.м. вътрешен двор. Пазарната й цена, според брокери, е между 1,5-1,8 млн.лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във