Параграф22 Daily

§22 Новини

В Румъния разследват бившия президент Бъсеску

Румънската прокуратура обяви, че е започнала криминално разследване срещу бившия президент Траян Бъсеску заради заплахи, които той е отправил към сенатор по времето, когато е бил държавен глава. Миналата година Бъсеску "предупреди" сенатор Габриела Фиреа от социалистическата партия в телевизионно предаване, казвайки да си гледа работата и да се грижи за съпруга си Флорентин Панделе, кмет на малък град край столицата Букурещ.

Бившият президент от дясноцентристката партия заяви, че Фиреа "може някой ден да не намери съпруга си вкъщи, ако не е внимателна". Сенаторът беше говорител на премиера Виктор Понта по време на неуспешната му кандидатура за президентския пост през 2014 г. Тя коментира изказването на Бъсеску като "очевидна заплаха срещу сенатор и унижение на румънски гражданин" и подаде жалба срещу него, пише „ЕкипНюз“, позовавайки се на „Ройтерс“.

Бъсеску, който заемаше президентския пост между 2004 г. и 2014 г., загуби имунитета си след като беше заменен от Клаус Йоханис в края на миналата година.

"В рамките на делото, започнато в резултат на жалбата на Габриела Фиреа..., прокуратурата е започнала криминално разследване по подозрение в изнудване", съобщи главна прокуратура. Адвокатите на Бъсеску са поискали отсрочка, за да могат да се запознаят с делото.

Бъсеску не коментира обвиненията, но в миналото е наричал Фиреа "изнудвач". Бившият президент е известен с обидните си коментари и обвинения. През 2007 г. в частен разговор със съпругата си той нарече репортер "мръсен циганин", след което беше порицан от националната служба за борба с дискриминацията.

Това е последният от серия проблеми на Бъсеску, чиито брат е разследван за вземане на подкуп, за да не позволи известен мафиот да влезе в затвора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във