Параграф22 Daily

§22 Новини

В Русия броят на киберпрестъпленията се е увеличил със 77%

Броят на киберпрестъпленията в Русия се е увеличил рязко през последната година и е повлиял негативно на цялостното им разкриване. Това съобщи вътрешният министър на страната Владимир Колоколцев, говорейки в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент. "Общият процент на разкриване е отрицателно повлиян от рязкото нарастване на броя на атаките, извършени с използване на ИТ технологии, и обективните трудности при идентифицирането на засегнатите лица. Делът на киберпрестъпленията в общия масив се увеличава и е достигнал 23%", каза Колоколцев.

Отговаряйки на въпроса на сенатора, вътрешният министър каза, че от началото на годината в Русия са регистрирани 363 хиляди киберпрестъпления, което е със 77% повече. „Във всеки пети регион на Руската федерация броят им се е удвоил или повече“, добави Колоколцев, цитиран от ТАСС.

Според него нарастването на киберпрестъпността се обяснява не само с лековерността на гражданите, но и с пропуски в сигурността на банковите системи, включително изтичането на клиентски данни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във